Hemma hos Amonssons

Roland August hus

 Röda huset mitt emot lanthandeln  - så här såg det ut vid förra sekelskiftet"


Roland August och Brita tar emot gäster som kommer för att "jaga ripa enbart för nöjes skull"

- en tidig definition på turist -


Kanske var Roland August ibland själv någon av de "bärare" som hjälpte jägarna med deras packning från Risbäck. Man rodde då båt mellan sjöarna och gick däremellan

 

Före 1926 gjorde Roland August i likhet med andra karlar vintertid några handelsresor varje år både österut mot Risbäck och andra byar och västerut mot Norge. 1926 selar han av under sommaren och köper byns första bil men vintertid var det fortfarande häst och släde som gällde då vägen inte plogades första åren.  Roland August sköter dessutom både post och telegraf så intresset för kommunikation går det inte att ta miste på!

Traditionen förs vidare inom familjen:

Oskar och Olle  tar över diligensen, Amons hustru Elida telegrafen och Max' Birgit kommer att sköta posten under många år. Dottern Siga är en av de tre kvinnor, som får stor betydelse för utveckling av turistnäringen. Hon gifter sig med Hugo Isaksson i slutet av 30-talet och 1946-47 bygger de ut sitt Per-Albin-torp så rejält att där blir plats inte bara för Konsumaffär utan också matservering och sex rum med 20-talet bäddar. De driver sin turistverksamhet ända till slutet av 70-talet.

Siga är dock inte första kvinnan! Svärmor Britta Sjökvist var igång redan 1929 med Borgafjällens Turisthem och Linnea på Borgagården har tagit emot gäster i ett par år innan Hugo byggt färdigt.

1955 kommer så lyftet som på allvar ska sätta Borgafjällen på kartan. Hotell Borgafjäll invigs den 22 februari, samma dag som Hans-Fredrik Jonasson så tragiskt omkommer i en lavinolycka vid Borgahällan.

Fotnot: Borgafjällens Turisthem, Avasjö turisthem eller rätt och slätt Sjökvists gård - Verksamheten kom att ha många namn. I hotelliggaren från 1932 finns noterat 336 gäster med "varierande vistelsetid främst under sommarhalvåret".

Besöksräknare Startsidan

Du är besökare nr 12717216sedan sidan startade